phong_van_tieng_anh

Có rất nhiều câu hỏi mà các nhà tuyển dụng thường hỏi trong những buổi phỏng vấn xin việc, do đó các ứng viên cần phải chuẩn bị kĩ càng để ứng đối với những câu hỏi đó. Bạn không cần phải ghi nhớ hay học thuộc câu trả lời, nhưng hãy nghĩ về những gì mà bạn sẽ nói, điều đó sẽ giúp bạn tránh bị mất điểm trong buổi phỏng vấn.

Dưới đây là top 10 câu hỏi phỏng vấn mà bạn thường được hỏi khi đến phỏng vấn vào một vị trí công việc ở một công ty nào đó cùng với những câu trả lời hay nhất. Hãy chuẩn bị quân át chủ bài này một cách tốt nhất để ghi điểm trong mắt nhà tuyển dụng.

1. What is your greatest strengh?

Suggestion:

Đây là một câu hỏi thường gặp trong phỏng vấn. Nhà tuyển dụng muốn biết bạn nghĩ gì về chính bản thân bạn. Dù đây là một câu hỏi chung chung, nhưng lại chỉ có duy nhất một câu trả lời đúng hoặc sai. Câu trả lơi sai là câu trả lời đại khái kiểu như bạn là người có tổ chức và thân thiện. Mặc dù câu trả lời kiểu này chẳng ảnh hưởng gì xấu đến bạn trong buổi phỏng vấn nhưng nó cũng chẳng giúp ích gì cho bạn. Hãy trả lời câu hỏi này dựa trên tính chất công việc mà bạn đang ứng tuyển. Cách trả lời tốt nhất đó là hãy cho nhà tuyển dụng biết những kĩ năng và kinh nghiệm liên quan và có ích với vị trí đang phỏng vấn.

Examples:

When I’m working on a project, I don’t want just to meet deadlines. Rather, I prefer to complete the project well ahead of schedule.
I have exceeded my sales goals every quarter and I’ve earned a bonus each year since I started with my current employer.
My time management skills are excellent and I’m organized, efficient, and take pride in excelling at my work.
I pride myself on my customer service skills and my ability to resolve what could be difficult situations.
2. What is your greatest weakness?

Suggestion:

Với câu hỏi này, bạn hãy trả lời một điểm yếu nhưng lại chính là điểm mạnh của bạn. Có rất nhiều cách trả lời. Có thể với công việc này thì câu trả lời đó là tốt, nhưng với vị trí khác thì lại không tốt. Vậy nên hãy lựa chọn một câu trả lời phù hợp với công việc nhà tuyển dụng cần tìm kiếm.

Examples:

When I’m working on a project, I don’t want just to meet deadlines. Rather, I prefer to complete the project well ahead of schedule.
Being organized wasn’t my strongest point, but I implemented a time management system that really helped my organization skills.
I like to make sure that my work is perfect, so I tend to perhaps spend a little too much time checking it. However, I’ve come to a good balance by setting up a system to ensure everything is done correctly the first time.
3. Do you work well under pressure?

Suggestion:

Trong hầu hết các trường hợp, câu trả lời tốt nhất đó là “đúng”. Có thể chịu đựng tốt dưới áp lực công việc là một ưu điểm cần phải có. Tuy nhiên, nếu bạn trả lời rằng dù công việc có áp lực hay không áp lực bạn vẫn có thể làm tốt, bạn sẽ gây ấn tượng mạnh hơn đối với nhà tuyển dụng.

Examples:

Stress is very important to me. With stress, I do the best possible job. The appropriate way to deal with stress is to make sure I have the correct balance between good stress and bad stress. I need good stress to stay motivated and productive.

I react to situations, rather than to stress. That way, the situation is handled and doesn’t become stressful.
I actually work better under pressure and I’ve found that I enjoy working in a challenging environment.
From a personal perspective, I manage stress by visiting the gym every evening. It’s a great stress reducer.
Prioritizing my responsibilities so I have a clear idea of what needs to be done when, has helped me effectively manage pressure on the job.
4. Describe a difficult work situation / project and how you overcame it.

Suggestion:

Có những câu hỏi được đưa ra để bạn có thể thể hiện được vị thế của bạn so với các ứng viên khác. Thông qua những câu hỏi này nhà tuyển dụng muốn tìm hiềm về thái độ làm việc của bạn ở công ty cũ và đưa ra những phán đoán về khả năng cũng như thái độ của bạn trong tương lai.
Cách tốt nhất để trả lời câu hỏi đó là bạn hãy nói về những sự việc và công việc ấn tượng trong trí nhớ của bạn và vai trò của bạn khi giải quyết thành công những công việc, dự án công ty cũ giao cho bạn và khoảng thời gian mà bạn giải quyết những tín huống khó khăn.

Examples:

I work well under pressure because I use the pressure to help me work more efficiently.
I enjoy working under pressure because I believe it helps me grow. In my previous experience, I always worked well during deadlines, and I always learned how to work more efficiently afterwards.
I work well under pressure because I don’t panic. I maintain self control and work as efficiently as possible. In all my experiences, I did well and I always enjoyed the experience.
During times of pressure, I try to prioritize and plan as much as I can. After I’m organized, I really just put my head down and work hard in a smart way. I don’t let the pressure affect me. So I believe I work well under pressure.How do you evaluate success?
5. How do you evaluate success?

Suggestion:

Bạn phải để ý tới loại hình công việc mà bạn đang ứng tuyển. Với những công ty lớn, điều các nhà tuyển dụng quan tâm tới chính là doanh thu, lợi nhuận; trong khi với những tổ chức phi lợi nhuận, thành công đối với họ không phải nằm ở đồng tiền mà là ở sự ảnh hưởng tới xã hội. Bạn phải nghiên cứu kĩ về công ty và công việc trước khi phỏng vấn, tìm hiểu website của công ty, những tin tức về công ty đó trên báo chí hay các phương tiện truyền thông đại chúng khác, và hãy chú ý tới những thông tin về sứ mệnh của công ty.

Examples:

“I evaluate success in different ways. At work, it is meeting the goals set by my supervisors and my fellow workers. It is my understanding, from talking to other employees, that the GGR company is recognized for not only rewarding success, but giving employees opportunity to grow as well. After work, I enjoy playing softball, so success on the field is catching the winning pop-up.”
“For me, success is about doing my job well. I want to be recognized as someone who always does their best and tries their hardest to make my goals.”
“I evaluate success based on not only my work, but the work of my team. In order for me to be considered successful, the team needs to achieve both our individual and our team goals.”
“I evaluate success based on outcomes. It’s not always the path you take to achieve success that matters. Rather, it’s quantifiable results.”
“To me, success is when I am performing well and satisfied with my position, knowing that my work is adding value to my company but also to my overall life and the lives of other people.”
6. Why are you leaving or have left your job?

Suggestion:

Có rất nhiều ứng viên gây ấn tượng không tốt với nhà tuyển dụng khi trả lời câu hỏi này. Một số trả lời những câu đại loại như “Tôi ghét công việc hiện tại/ Tôi không thích công ty của mình/ Tôi không phù hợp với công ty đó/ Tôi cảm thấy nhàm chán công việc…”. Về cơ bản, bất kì một câu trả lời tiêu cực nào cũng đều không tốt. Nếu bạn nói những điều đó, nhà tuyển dụng sẽ nghĩa rằng bạn có thể sẽ lại cảm thấy như vậy ở công ty của họ. Vậy nên hãy tìm cách trả lời để nhà tuyển dụng có thiện cảm với bạn.

Examples:

I want to find a company with more opportunities. My previous company was very small and didn’t have opportunities for growth. After learning about the work environment here, I felt this is exactly the type of place I want to work.
My current company is very large and it’s difficult to do different tasks. We have routine work that never changes. I want to work in an environment where I can utilize more of my skills.
Our family moved to live near a better school district for our children. This area is great and I want to find a job closer to my new home. My previous job was too far away to commute.
7. Why do you want this job?

Suggestion:

Examples:

This is not only a fine opportunity, but this company is a place where my qualifications can make a difference. As a finance executive well versed in the new stock options law, I see this position as made to order. It contains the challenge to keep me on my toes. That’s the kind of job I like to anticipate every morning.
I want this job because it seems tailored to my competencies, which include sales and marketing. As I said earlier, in a previous position I created an annual growth rate of 22 percent in a flat industry. Additionally, the team I would work with looks terrific.
I well understand that this is a company on the way up. Your Web site says the launch of several new products is imminent. I want be a part of this business as it grows.
Having worked through a college business major building decks and porches for neighbors, this entry-level job for the area’s most respected home builder has my name on it.
8. Why should we hire you?

Suggestion:

Khi nhà tuyển dụng hỏi bạn, “ Vì sao chúng tôi nên chọn bạn?”, tức là nhà tuyển dụng đang hỏi “ Điều gì chứng tỏ bạn phù hợp với công việc này nhất?”. Với câu hỏi này nhà tuyển dụng đang cố gắng tìm hiểu về khả năng của bạn đối với công việc cũng như cân nhắc xem bạn xứng đáng với mức thù lao như thế nào. Vậy nên trong câu trả lời bạn hãy cho nhà tuyển dụng biết bạn cảm thấy mình phù hợp với công việc như thế nào, thái độ tích cực đối với công việc như chăm chỉ, nhiệt tình, và những cam kết về việc bạn sẽ làm gì, làm như thế nào để đóng góp cho sự phát triển của công ty.

Examples:

9. What are your goals for the future?

Suggestion:

Cách tốt nhất để trả lời câu hỏi này đó là hãy nói về những dự định, mục tiêu của bạn có liên quan tới công ty và vị trí bạn đang được phỏng vấn. Đừng bao giờ đưa ra những mục tiêu như quay lại trường học hay lập gia đình vì chúng chẳng liên quan gì tới công việc, và có thể khiến bạn bị loại ra khỏi cuộc đua để ứng tuyển vào công ty.

Answers:

My long-term goals involve growing with a company where I can continue to learn, take on additional responsibilities, and contribute as much of value as I can.
I see myself as a top performing employee in a well-established organization, like this one. I plan on enhancing my skills and continuing my involvement in (related) professional associations.
Once I gain additional experience, I would like to move on from a technical position to management.
In the XYZ Corporation, what is a typical career path for someone with my skills and experiences?
10. Tell me about yourself.

Suggestion:

Đây thường câu hỏi đầu tiên mà hầu hết các nhà tuyển dụng sử dụng để bắt đầu buổi phỏng vấn. Chìa khóa giúp bạn mở ngưỡng cửa đầu tiên để gây ấn tượng tốt cho nhà tuyển dụng đó là hãy dẫn ra những điểm mạnh nhất mà bạn có. Hãy nói một cách cụ thể và đừng lan man liệt kê ra một danh sách những kĩ năng hay tài năng.

Examples:

I’m an easy going person that works well with everyone. I enjoy being around different types of people and I like to always challenge myself to improve at everything I do.
I’m a hard worker and I like to take on a variety of challenges. I like pets, and in my spare time, I like to relax and read the newspaper.
I’ve always liked being balanced. When I work, I want to work hard. And outside of work, I like to engage in my personal activities such as golfing and fishing.

khóa học tiếng Anh giao tiếp >>>>>

khóa học tiếng Anh cơ bản >>>>

học tiếng anh

Đóng